Tijdens de ceremonie.

mexico-2673734_640

Het huwelijk kent vele tradities , deze lopen uiteen vanaf het aanzoek tot aan de afsluiting van het trouwfeest.

In deze nieuwsblog hebben we het over de tradities tijdens de ceremonie.

De bloemen

Volgens de gebruiken betaald de bruidegom het bruidsboeket en overhandigd hij dit aan de bruid bij hun eerste ontmoeting (de bruid weet dus niet hoe het bruidsboeket eruit ziet). Anno 2018 wordt deze traditie een beetje ‘aangepast’: een ‘kleine briefing’ gaat nu meestal vooraf aan de bestelling die de bruidegom plaatst bij jullie bloemist. “Graag die kleur” en “Liefst met deze bloemen”.

Of de bruid bestelt het boeket gewoon zelf. Zolang de bruidegom op de grote dag maar met jouw boeketje aan de voordeur staat.

De bruid draagt het boeket voordat ze officieel getrouwd zijn in de rechterhand, en nadat ze in de echt zijn verbonden in de linkerhand.

Wij kennen het bruidsboeket als een bos mooie samengebonden bloemen en is natuurlijk sowieso een prachtige ‘versiering’ van de bruid!. Maar ondanks dat zit er ook echt een betekenis achter; het dragen van een bruidsboeket zou boze geesten afzweren. In het ‘oude Rome’ verwerkte men ook altijd knoflook en kruiden in het bruidsboeket. Naast het afzweren ven de boze geesten, zou dit betekenen dat je altijd trouw bent geweest aan je partner. De Britse koningin Victoria was de eerste die dit veranderde in een boeket met bloemen, met als toevoeging een takje dille dat stond voor lust. In navolging van Victoria ging je steeds met bloem- boeketten zien bij de bruiden. In de beginperiode bestonden deze boeketten voornamelijk uit Rozen, maar later werd er steeds meer gevarieerd met soorten bloemen, en kregen verschillende bloemen ook allerlei betekenissen.

Het is de gewoonte dat de gasten die de hele dag op een bruiloft aanwezig zijn, een corsage dragen. Deze is afgestemd op het bruidsboeket van de vrouw. De corsages worden gedragen aan de linkerkant, op het hart. Bij de dames wordt de corsage met het steeltje schuin omhoog gedragen, en bij de heren met het steeltje naar beneden. De bruidegom draagt de corsage in zijn linker knoopsgat, ook met de bloem omhoog. De corsages maken in 1 oogopslag duidelijk wie er allemaal bij het bruidspaar horen.

Het weggeven van de bruid

Het weggeven van de bruid door haar vader is ook een prachtige traditie!  Het moment dat de bruid aan de arm van haar vader binnen komt lopen en ‘weggegeven wordt’ aan de bruidegom is voor veel bruidsparen een emotioneel moment. Het ritueel toont liefde en genegenheid.

Een papa draagt zo de zorg van zijn kleine meid over aan haar bruidegom. Haal je zakdoek maar al boven…

Vroeger was het huwelijk meer iets zakelijks. De dochters van de familie werden gezien als ‘bezit’. Toen werd de bruid dus echt letterlijk weggeven door haar vader. Vandaag trouwen we gelukkig wél uit liefde en staat deze traditie symbool voor het vertrouwen van de vader in zijn schoonzoon dat hij nu goed voor zijn dochter gaat zorgen.

Als de vader en de bruid binnenkomen (of de bruid en bruidegom als er niet word weggegeven), is het de gewoonte dat alle gasten opstaan en klappen. Dit is om het grootst mogelijke respect te tonen voor de binnenkomende personen.

De trouwringen

Dit is waarschijnlijk de bekendste huwelijkstraditie; de trouwringen.

De trouwring staat bol van de symboliek.

De ronde vorm van de trouwring staat voor oneindige liefde, en ringen worden al eeuwenlang uitgewisseld door stelletjes die in het huwelijksbootje stappen. Echter kreeg vroeger alleen de vrouw een ring, als teken van bezit en eigendom. Inmiddels krijgen al tijden man en vrouw een ring als teken van eenheid en gelijkwaardigheid tussen man en vrouw. De trouwring is een teken die de verbintenis en trouw tussen een stel bezegeld. Katholieken dragen de ring aan de linkerhand, en de protestanten aan de rechterhand.

De eeuwenoude traditie zegt; de basis van de trouwring hoort niet onderbroken te worden, bijvoorbeeld door steentjes.

Wordt jouw trouwring wel doorbroken door een steentje? Maak je geen zorgen, dan is jullie eeuwige liefde gewoon extra blinkend!

De diamant is de meest gebruikte edelsteen om een trouwring mee te decoreren, deze staat voor onschuld en is het symbool van liefde en moed. De oude Grieken geloofden dat diamanten splinters waren van sterren die op de aarde waren gevallen.

De trouwringen worden bijna altijd gedragen op een ringkussen. Deze traditie gaat helemaal terug naar de Romeinse tijd. Destijds droegen mensen kostbaarheden als zilver, goud en diamanten op een kussen als teken van rijkdom. Het was zeer waardevol, en diende daarom met het grootste respect behandeld te worden.

De bruidskinderen

De oplossing voor de kleding van je bruiloftsgasten: spinning closet - bruid met bruidsmeisjes in verschillende roze kledingIn vroeger tijden waren bruidsmeisjes absoluut noodzakelijk. Zij droegen kleding die leek op die van de bruid, om zo het boze oog van haar af te leiden, niks mocht het huwelijksgeluk in de weg staan. Tegenwoordig zijn de bruidsmeisjes er vooral voor het dragen van de sleep en het strooien van bloemblaadjes. In Nederland zie je over het algemeen 1 of 2 bruidsmeisjes, meer mag ook, alleen niet meer dan 8. Dit brengt ongeluk. Je hebt 2 soorten bruidsmeisjes, de kinderen en de volwassen dames. Over het algemeen zijn in Nederland de bruidsmeisjes kinderen. In veel andere landen zijn dit volwassen dames die naast de eerdergenoemde taken ook zorgen dat het kapsel en de make-up goed blijven zitten, zo nu en dan het bruidsboeket overnemen enzovoorts. Meestal zijn dit ongetrouwde familieleden of vriendinnen van het bruidspaar. Zij dragen over het algemeen (in tegenstelling tot de kinderen) geen outfit die op die van de bruid lijkt, maar wel gezamenlijk dezelfde outfit.

Ook de bruidsjonkers hebben hele belangrijke taken, zij moeten ervoor zorgen dat de bruidegom op tijd komt, en de ringen niet vergeet. Net zoals de bruidsmeisjes dezelfde outfit dragen als de bruid, dragen zij dezelfde outfit als de bruidegom. Ook kunnen er in het geval van de bruidsjonkers zowel kinderen, als volwassen heren deze taken op zich nemen. In het geval van de volwassen heren wordt van hen ook nog het volgende verwacht; ze moeten een speech geven, een act doen waarbij ze (al dan niet alleen) zingen, dansen of acteren, de aankomende gasten begeleiden naar hun zitplek.

 

De ceremoniemeester

Om als bruidspaar optimaal te kunnen genieten van jullie grote dag is het verstandig om 1 of 2 ceremoniemeesters aan te wijzen die alles in goede banen kunnen leiden. Denk hierbij aan dat alle gasten van een corsage voorzien worden, iedereen op de juiste plek zit tijdens de huwelijksceremonie, dat de gasten een mooie haag vormen als jullie het stadhuis uitkomen, dat de huwelijkscadeaus goed bewaard worden enzovoorts. Het is ook mogelijk om de ceremoniemeesters te laten helpen bij de voorbereidingen van het huwelijk. Waardoor je als bruidspaar optimaal kan genieten van de tijd naar en op de trouwdag. Besteed dit bijvoorbeeld uit aan een weddingplanner.

Wie aan welke kant zit tijdens de ceremonie

Voordat jullie echt getrouwd zijn, hoort de bruid rechts te zitten van de bruidegom. Na het huwelijk wisselen jullie van plaats en zit de bruid links van haar bruidegom. De familie van de bruid zit aan het begin (dus voordat jullie officieel getrouwd zijn) achter de bruid, en de familie van de bruidegom achter de bruidegom. Nadat jullie getrouwd zijn, komen jullie dus ook in elkaars familie terecht.

Tip;  Helaas zijn er wel eens mensen die door het bruidspaar gemist moeten worden, door hun overlijden. Om hen toch een speciaal plekje te geven kan je een foto van hen op het altaar plaatsen, kan je een kaars voor hen aansteken of kan er voor hen bewust een stoel worden leeg gelaten.

 

Het ja-woord

Bij het ja- woord staat het bruidspaar op en geeft elkaar de rechterhand. De bruid staat rechts en de bruidegom staat links. De trouwambtenaar stelt de vraag of jullie met elkaar willen trouwen waarop je een positief antwoord moet geven. Dit hoeft dus niet eens perse ‘ja’ te zijn, ‘heel graag’ mag bijvoorbeeld ook.

Na het ja- woord komt natuurlijk de kus. Dit is een overblijfsel van een oud christelijk huwelijksrecht. Nadat een huwelijk voltrokken is, dient deze ook seksueel geconsumeerd te worden. Waar men dit vroeger direct deed door samen naar de slaapkamer te gaan, pakt men dit tegenwoordig toch iets genuanceerder aan door middel van een kus.

 

De getuigen

Nadat jullie getrouwd zijn, ondertekenen jullie de akte. Dit moet je meestal 2 maal doen, 1 keer voor in het gemeentelijk archief, en 1 keer voor in het landelijk archief. Van oudsher heb je getuigen (in totaal maximaal 4), zodat zij kunnen ‘getuigen’ dat jullie echt getrouwd zijn, als de trouwaktes door bijvoorbeeld een brand vernietigd worden. Tegenwoordig eigenlijk overbodig dus, aangezien alles nu ook digitaal wordt vastgelegd. De meeste bruidsparen kiezen ieder twee getuigen, maar dit hoeft niet.

 

Trouwen voor de kerk

Deze traditie spreekt voor zich. Bij een kerkelijke inzegening beloof je eeuwige liefde voor elkaar aan de hogere macht, aan god. De Nederlandse wet schrijft wel voor dat je eerst voor de gemeente moet trouwen, voor je dat in de kerk mag doen.

De bruid hoort de kerk binnen te komen aan de linkerkant. Aan de rechterkant loopt haar vader of de bruidegom.

Hoewel je de trouwgelofte tegenwoordig ook ziet in het stadhuis, dient deze van oorsprong te worden uitgesproken voor de kerk. Je spreekt bij het uitspreken van de trouwgelofte tot elkaar, maar legt de trouwgelofte eigenlijk af aan god.

Nadat jullie de trouwgelofte hebben afgelegd (en de trouwringen hebben gewisseld, als jullie dat niet bij het burgerlijk huwelijk hebben gedaan), spreekt de dominee of priester de zegen over jullie uit. Hiermee vraagt hij god om jullie huwelijk gunstig gezind te zijn.

 

De felicitaties

De felicitaties kunnen plaatsvinden na het burgerlijk huwelijk en/ of na de kerkelijke inzegening. Hierbij wordt al eerste de bruid gefeliciteerd, en daarna de bruidegom. Officieel horen naast jullie ook jullie ouders te staan, en dat in de volgende volgorde; moeder van de bruidegom, vader van de bruidegom, moeder van de bruid, vader van de bruid.

Rijst gooien

Deze traditie komt oorspronkelijk uit het verre Oosten, maar is inmiddels ook al heel lang in onze wereld bekent. De rijst staat voor vruchtbaarheid, voorspoed en het ontbreken aan gebrek en mag officieel niet op het bruidspaar gegooid worden omdat dit voor ongeluk zorgt. Eigenlijk moet de rijst als een soort zaaiende beweging voor het bruidspaar worden gegooid, maar dit doet vrijwel niemand. In de loop der tijden gooit men ook steeds meer met snoepjes, bloemblaadjes of confetti, waar dezelfde gedachte achter schuilgaat. Dit aangezien rijst vaak niet mag, aangezien dit slecht is voor de vogels. Andere alternatieven zijn de bellenblaas, ballonnen oplaten, wedding wands of je knalt de champagne vast open om meteen te proosten met de gasten.

 

Duiven loslaten

Duiven symboliseren liefde, vrede, geluk en verbondenheid, het perfecte symbool dus voor op een trouwdag. De kleur wit staat voor puurheid. Als je allebei een duif vanuit de handen loslaat, vliegen die dezelfde richting uit, trouw aan elkaar. Nét als jullie. Een knap staaltje symboliek, vind je niet?

Tegenwoordig zie je ook steeds meer dat meerdere duiven tegelijkertijd losgelaten worden uit een mand, dit is erg mooi om te doen samen met jullie kinderen als jullie die hebben, of als je het niet fijn vindt een duif vast te houden.

Let wel op: duiven mag je niet loslaten in een gebouw, bij onweer of onder een afdak.

In plaats van duiven kun je er ook voor kiezen om vlinders los te laten. Van oorsprong is dit een traditie van de Amerikaanse indianen. Zij lieten een vlinder los, en deden daarbij een wens. De vlinder zou ervoor zorgen dat deze zo snel mogelijk uitkomt.

Tip; Stem met de locatie waar je trouwt af wat wel en niet mag en welke regels hieraan verbonden zijn. Wees niet teleurgesteld als jouw idee niet door kan gaan. Vaak heeft de locatie hele mooie alternatieven en anders heeft een weddingplanner zeker genoeg ideeën.

Meld je aan voor de nieuwsbrief