Muziek tijdens de bruiloft. Welk nummer kies jij voor de openingsdans?

shutterstock-591337460

Er zijn een aantal momenten op de bruiloft, waarop muziek een rol kan spelen. Maar welke momenten zijn dit en voor welke muziek kies je?

Goede muziek brengt heel wat verschillende emoties met zich mee en sommige nummers doen je nog jarenlang aan een bepaalde gebeurtenis terugdenken. Met de juiste keuze aan nummers, komen de emoties vanzelf los tijdens de ceremonie, spat de romantiek van de openingsdans af en gaan alle voetjes van de vloer tijdens het feest!

De momenten voor muziek op de bruiloft

Muziek kan op verschillende momenten van de bruiloft extra sfeer creëren. Hieronder een overzicht van momenten die geschikt zijn voor muziek.

 

Tijdens de trouwceremonie

Tijdens de ceremonie zijn een aantal momenten dat je voor muziek kan kiezen om de sfeer te bevorderen;

Voor de trouwceremonie; Het kan de sfeer bevorderen als er al muziek speelt terwijl de gasten binnenkomen in de trouwzaal. Het kan de stemming bepalen. Je gasten praten op dit moment wel met elkaar, dus zorg dat de muziek rustig op de achtergrond wordt afgespeeld.

Bij aanvang van de ceremonie; Jullie kunnen ervoor kiezen om bij binnenkomst over te schakelen op een ander nummer of genre, zodat de gasten weten dat de ceremonie gaat beginnen. Het ene bruidspaar kiest voor rustige muziek, terwijl het andere bruidspaar voor een lekker vrolijk nummer kiest. In principe is alles mogelijk, kies wat past bij jullie. Op mijn site staan enkele ideeën voor een muziek keuze.

Tijdens de trouwceremonie; Door tijdens de trouwceremonie muziek te draaien, kun je een speciale lading geven aan de plechtigheid en een persoonlijke trouwceremonie creëren. Muziek kan veel doen met emoties en gevoelens, waardoor er mooie momenten ontstaan. Bedenk hierbij wel dat de muziek keuze ondersteunend aan de speech moet zijn, anders is het zonde van de vaak mooie, persoonlijke woorden van de trouwambtenaar. Een ander moment dat vaker wordt gekozen is om muziek te draaien tijdens het tekenen van de trouwakte, dan zitten de gasten toch even te niksen.

Bij het verlaten van het gemeentehuis of kerk; Ook bij het verlaten van het gemeentehuis of de trouw locatie kun je weer kiezen voor een speciaal nummer. Omdat het een vrolijk moment is - jullie zijn getrouwd, hello! - mag deze muziek uiteraard hard en vrolijk zijn.

Tijdens het diner en receptie

Voor de muziek tijdens het diner en de receptie kun je van alles bedenken. Een rustig play lijstje, een jazzbandje, de keuze is aan jullie.

TIP! Houd er rekening mee dat je gasten tijdens het diner en de receptie graag met elkaar willen praten. Laat de muziek op die momenten niet overheersen.

Tijdens de eerste dans

De openingsdans op de bruiloft is de officiële opening van jullie trouwfeest!

Voor veel bruidsparen is dit een belangrijk moment van de trouwdag, maar brengt het vaak ook de nodige zenuwen met zich mee. Probeer van dit intieme moment samen te genieten.

Er zijn verschillende toenaderingen om tot de openingsdans te komen. Zo kunnen jullie kiezen voor dat ene liedje dat je herinnert aan die keer dat jullie elkaar voor het eerst zagen. Dat ene liedje waarop je lekker uit je dak kunt gaan. Wanneer dit nummer niet zo geschikt voor de openingsdans. Dan kun je altijd op zoek gaan naar bijvoorbeeld een akoestisch of gecoverd alternatief, zodat jullie hier alsnog op kunnen dansen!

Je kan ook eerst kiezen welke dans je gaat doen. Gaan jullie zelf iets instuderen of wordt het een klassieke Cha Cha Cha (het kat-en-muisspel tussen de man en de vrouw. Het is pittig, lichtzinnig en brutaal) Rumba (zeer verleidelijk, sensueel en elegant en daarom niet weggelegd voor de meer verlegen koppels) of Engelse wals (de passen van deze dans zijn zwierig en soepel en lopen in een vloeiende beweging door. Super romantisch en niet zo moeilijk om te leren, win-win!)? Wanneer je daarna de juiste muziek bij de dans kiest, maakt dat jullie first dance extra bijzonder.

Zijn die traditionele dansen toch niet helemaal jullie ding? Willen jullie liever een echte show opdragen? Ga dan voor een moderne openingsdans. Je zou hierbij kunnen denken aan bijvoorbeeld een flashmob. Hierbij gaan er steeds meer mensen met jullie mee dansen, wat een super indrukwekkend resultaat kan opleveren. Of begin rustig, met een traditionele openingsdans, en ga ineens helemaal los op een dance hit. Gasten zullen hierdoor ook binnen no time op de dansvloer staan. Een goede bruiloft DJ kan er ook voor zorgen dat de openingsnummers perfect met elkaar gemixt zijn, dit zorgt voor nog meer spektakel!

Je voelt je in ieder geval een stuk meer op je gemak als je voor een nummer kiest dat jullie samen mooi vinden en het geeft je een meer zelfverzekerd gevoel wanneer je de dans van te voren heb geoefend. Naar keuze kan je een dansschool hiervoor in de hand nemen.

Bovenal! Pak je lover stevig vast en ga ervoor! Eén van deze mooie liedjes, brengt je misschien op ideeën voor de openingsdans;

Say you won’t let go (James Arthur)

For you (Liam Payne and Rita Ora) 

Don’t want te miss a thing (Aerosmith) 

Love me like you do (Ellie Coulding) 

If i ain’t got you (Alicia Keys and Usher) 

A thousand years (Christina Perri) 

Wonderfull tonight (Eric Clapton)

Never gonna be alone (Nickelback) 

Diamant (Nielson) 

Jij bent daar (Jan Smit en Kim Lian) 

Alternatieven voor de openingsdans

Een openingsdans, niets voor jullie? No stress, hieronder staan allerlei alternatieven voor de openingsdans.

Doe een openingslied in plaats van een openingsdans; Zijn jullie allebei muzikaal en beschikt één van jullie twee, of misschien wel allebei, over een gouden strot? Ga dan niet voor een openingsdans, maar voor een openingszang. Zing een duet of de een zingt de ander toe. Hoe tof is dat?! Beschikt de trouw locatie over een trap? Dan is het extra leuk om vanaf daar jullie lied te beginnen. Begeleidt jezelf bijvoorbeeld op de gitaar en geef het optreden van je leven.

Proost gezamenlijk op jullie huwelijk of laat iemand speechen; Houden jullie er niet zo van om de hele dag in het middelpunt van de belangstelling te staan? No problem! Laat glazen champagne uitdelen, ga samen in het midden van al jullie gasten staan om met hun te kunnen drinken op jullie huwelijk. Of vraag aan jullie ceremoniemeester of iemand die het speechen tot in de puntjes beheerst of diegene het feest wil openen te speechen. Laat dit volledig in hun handen en vertrouw erop dat iemand die jullie door en door kent ongetwijfeld een prachtige speech zal verzorgen. Zorg ervoor dat iedereen tijdens het proosten of de speech op de dansvloer staat. Na afloop gooi je gelijk de muziek aan en zullen jullie gasten sneller op de dansvloer blijven staan, zij staan er immers toch al!

Show jullie trouwfoto's / trouwvideo; Een ander heel bijzonder alternatief voor de openingsdans is het laten zien van de eerste trouwfoto's. Er zijn steeds meer fotografen en videografen die same day edit hebben. Yes, je leest het goed! Hiermee kan je dezelfde avond nog de eerste trouwfoto's of de video aan de gasten laten zien, supertof, right?

Schaduw dans; Oké, misschien een beetje flauw, want eigenlijk is dit toch een openingsdans. Wel een uitkomst voor degene die wel willen dansen, maar het te spannend vinden wanneer iedereen staat te kijken. Door achter een doek te gaan staan, die van achter verlicht wordt, ziet iedereen jullie schaduw. Alleen jullie zien niemand! Een heel intiem moment voor het bruidspaar en super mooi effect voor de gasten!

Tijdens het feest

Na de openingsdans wil je natuurlijk niet dat er een onaangename stilte valt op het feest.

Bespreek daarom vooraf met degene die de muziek verzorgd wat voor muziek hij of zij op de openingsdans laat volgen. Bedenk een echte party starter. Afhankelijk van jouw gasten kan dit van alles zijn, maar de voorbeelden hieronder kunnen je een idee geven.

I Gotta Feeling – Black Eyed Peas. Wil je dat iedereen op je trouwfeest voelt dat dit een mooie avond gaat worden? Draai dan zeker deze mega hit, leuk voor jong en oud.

Voulez-vous – ABBA. Voor alle danskoninginnen op het feest: Laat maar zien wat je kan! Dit nummer geeft altijd een goede sfeer op de dansvloer.

Shape of You – Ed Sheeran. Dit nummer heb je inmiddels waarschijnlijk al veel te vaak gehoord. Maar wees even eerlijk tegen jezelf, als je het nu aan zou zetten, zou je nog steeds willen dansen.

Single Ladies – Beyoncé. Jullie hebben elkaar gevonden, maar er zullen vast nog wel wat single meiden rondlopen op jullie trouwfeest. Geef ze wat erkenning.

Hey Ya! – OutKast. Met dit vrolijke nummer krijg je niet alleen iedereen op de dansvloer, ze zullen ook allemaal een lach op hun gezicht krijgen door de vibe van dit nummer.

Tijdens de laatste dans

De laatste dans kun je afstemmen op de eerste dans voor de herkenbaarheid, maar je kunt het feest natuurlijk ook afsluiten met een totale knaller die niemand vergeet!

Meld je aan voor de nieuwsbrief