Het Trouwmenu

Foodtruck_Bruiloft-Inspiratie

Liefde gaat door de maag, ook op je bruiloft.

Maar… welk eten serveer je op de bruiloft? Altijd handig een checklijst, waar hou je rekening mee!

Na een dag vol indrukken is het eindelijk tijd om eens lekker te gaan zitten en te gaan genieten van een heerlijk diner met al jullie (dag)gasten. Zie je de bomen door het bos niet meer, door alle verschillende opties die je hebt voor het eten op de bruiloft? Geen paniek! Want of je nu gaat voor toegankelijke hapjes, een lekker buffet, een barbecue of een exclusief vijfgangendiner, in deze nieuwsblog vertel ik je van alles, met de nodige tips voor het samenstellen van een perfect trouwmenu.

Trouwmenu samenstellen:

een formeel of informeel trouwmenu?

Op het gebied van catering kan tegenwoordig kan alles, nou ja, bijna alles dan!

Veel trouw- en feestlocaties hebben in-house catering, maar in steeds meer gevallen is het mogelijk om zelf de catering te regelen. Hoe formeel of informeel, die keuze is aan jullie! Het trouwmenu samenstellen kan je laten afhangen van de sfeer van de bruiloft. Organiseer je een heuse festivalbruiloft of zeggen je 'Yes, I do' in een romantisch kasteel? Die keuze maakt hoe formeel of informeel je het trouwmenu kunt maken, hieronder lees je alle mogelijkheden binnen die verschillende menu's.

Informele trouwmenu's

Een informeel trouwmenu is ideaal wanneer je een ontspannen sfeer tijdens het diner wilt behouden. Wil je het liefst met iedereen een praatje maken, gezellig bijkletsen met jouw bruidsmeisjes over hoe ze de dag vonden en de mogelijkheid hebben om overal even aan te schuiven? Of juist je gasten laten rouleren. Dan zijn de onderstaande informele diner concepten echt iets voor jou! Ideaal voor binnen en buiten, dus ook perfect als catering op jouw buitenbruiloft!

Een buffet

Een buffet hoeft niet altijd goedkoper te zijn dan een diner aan tafel. Het ligt er maar net aan wat je serveert tijdens het buffet of diner in kwestie. Een vuistregel is dat echter dat een buffet voor tachtig mensen net zo duur is als een geserveerd diner voor veertig mensen.

Voordelen buffet

 • Gasten kunnen kiezen wat ze lekker vinden
 • Gasten kiezen zelf hoeveel ze willen eten
 • De sfeer is ongedwongen, aangezien iedereen in de rij voor het buffer met elkaar kletst

Nadelen buffet

 • Sommige mensen vinden een buffet chaotisch, omdat iedereen door elkaar heen loopt om eten te halen
 • Als er veel gasten tegelijk naar het buffet willen, kan dit een lange rij (en ergernis) veroorzaken

Walking diner

Wil je de informele sfeer behouden, maar ook graag eten van mooi opgemaakte borden? Dan is een walking diner waarbij kleine, luxe gerechtjes in meerdere gangen worden uitgeserveerd echt iets voor jou! De chefs maken de borden prachtig op en zo heb je toch nog een beetje dat luxe gevoel van een diner, maar dan in een informele sfeer! Kenmerkend voor een walking diner is ook dat het diner wordt uitgeserveerd op de plek waar gasten op dat moment zitten of staan. Niemand heeft een vaste plek en zo kan iedereen relaxt rondlopen, lekker kletsen en toch genieten van de heerlijkste gerechten van een mooi opgemaakt bord! Nog een voordeel: kiezen voor een walking diner zorgt voor minder stress, want je hoeft niet meer na te denken over de tafelschikking op de bruiloft! Gewoon lekker en  een onbezorgd diner met al je (dag)gasten!

Formele trouwmenu's

Een formeel trouwmenu is voor degene die liever zitten en blijven zitten tijdens het diner. Maar ook hier heb je verschil met hoe formeel je het kan maken.

Shared dining

Shared dining wordt steeds populairder, ook op bruiloften!

Tegenwoordig is het motto 'sharing is caring' en staan er tijdens het bruiloftsdiner schalen en planken vol lekkers op tafel die je samen met jouw tafelgasten mag delen! Shared dining is informeler dan een formeel  trouwmenu en is als een uitgeserveerd diner veel vernieuwender. Je hebt het gemak van het kunnen blijven zitten aan de tafel en de sfeer is gezellig en intiem. Tevens is het ook een ideale setting om, als bruidspaar, bij al je gasten even aan te schuiven, bij tafel 1 eet je een broodje mee, bij tafel 2 een heerlijke carpaccio en uiteindelijk eindig je bij tafel 10 met een heerlijk dessert!

Trouw je in een chic kasteel of op een prachtig landgoed? Dan kan je ook kiezen voor een formeel diner. In dit geval kun je bij de trouw locatie of jouw eigen cateraar een speciaal menu voor de bruiloft laten samenstellen! Kies je voor een vast trouwmenu of ga je voor een keuzemenu op je bruiloft? Hieronder lees je de verschillen.

Voordelen diner

 • Gasten worden op hun wenken bediend
 • Van een 'normaal' diner kan je ook een diner dansant maken waarbij er tussen de gangen door wordt gedanst. Maakt het diner wat losser.

Nadelen diner

 • Er is minder keuze wat betreft het eten. Vaak maken restaurants of cateraars een aangepast menu voor grote groepen, waarbij je per gang maar 2 of 3 keuzes hebt qua gerechten
 • Gasten zitten aan een voor-, (eventueel tussen-), hoofd-, en nagerecht. Hierbij krijgen ze telkens een vastgestelde hoeveelheid. Voor sommigen zal dit te veel zijn, voor sommigen te weinig

Een vast trouwmenu

Dit menu wordt op voorhand al aan de gasten kenbaar gemaakt.

Makkelijk voor de cateraar en makkelijk voor de gasten! Belangrijk is dat je als bruidspaar kiest voor iets waar je je het prettigst bij voelt. Hebben jullie een gezamenlijk lievelingsgerecht of een gerecht dat jullie tijdens een bijzondere gelegenheid gegeten hebben, zoals bijvoorbeeld tijdens de eerste date? Dan is het superleuk én romantisch om dat gerecht op jullie trouwmenu te zetten! Zie je een vast trouwmenu helemaal zitten? Dan is het goed om op voorhand te checken of er gasten bij zitten met allergieën en/of dieetwensen. Zo komen jullie en de cateraar niet voor verrassingen te staan en kan iedereen genieten van een heerlijk diner op jullie trouwdag!

Een (vast) keuzemenu op je bruiloft

Wil je dat jullie en de wat minder makkelijke bruiloftsgasten een keuze kunnen maken tussen vis, vlees of vegetarisch? Laat dan een keuzemenu samenstellen! Zo kunnen de gasten zelf de keuze maken, maar is het op voorhand toch duidelijk wat iedereen graag wil en verdwijnt er zo min mogelijk in de afvalbak! Wil je liever op de dag zelf kijken hoe je pet staat? Dan kun je er ook voor kiezen om een (vast) keuzemenu te laten samenstellen waarbij gasten op de trouwdag hun keuze mogen maken!

Trouwmenu voor kinderen

Komen er kinderen op de bruiloft? Vergeet ze dan ook niet mee te nemen in het trouwmenu!

Een diner voor kinderen op je bruiloft hoeft gelukkig niet zo ingewikkeld te zijn als voor alle andere gasten, want met een pannenkoek of frietjes maak je ze maar wat blij!

Tip: maak een heuse friettafel! Deze leg je helemaal vol met mayonaise, curry, ketchup en natuurlijk de patat en de snacks. Zo kunnen ze als kids onder elkaar ook genieten van een heerlijk eten op de bruiloft! Vergeet niet om kinderen van te voren even aan te kleden met een plastic schort, zo blijven de outfits toch ook nog netjes voor de rest van de dag. Iedereen blij!

Gerechten op het trouwmenu

Heb je de keuze gemaakt voor een informeel of formeel trouwmenu? Dan is het tijd om te gaan bepalen welke gerechten erop komen te staan! Zoals we ook al eerder aangaven:

Kies iets waar het water je van in de mond loopt.

Het is jouw bruiloft! Dus moet je aan het einde van z'n stressvolle dag natuurlijk wel iets eten waar je blij van wordt. Nieuwsgierig naar de populairste voor-, hoofd- en nagerechten voor op een bruiloft? Hieronder een kleine opsomming.

Populaire voorgerechten op een bruiloft

De onderstaande voorgerechten zijn prima op te dienen in wat grotere porties voor een informeel concept.

Tip: Wil je nog een extra aanvulling op het trouwmenu? Kies dan voorafgaand aan het voorgerecht nog voor een amuse. Dit is een mini-hapje ter bevordering van de spijsvertering en om de smaakpapillen op gang te brengen!

 • Soep
 • Carpaccio
 • Vitello tonato
 • Zalm
 • Garnalen

Populaire hoofdgerechten op een bruiloft

Het hoofdgerecht is een belangrijk onderdeel van het trouwmenu. Het is de grootste gang, dus is het belangrijk dat de gasten ervan zitten te smullen! Qua portie moeten ze na het hoofdgerecht bijna helemaal vol zitten, maar nog wel een klein gaatje overhebben voor het toetje. Deze hoofdgerechten worden door veel bruidsparen gekozen:

 • Biefstuk
 • Zalm
 • Zeebaars
 • Entrecôte
 • Eendenborst

De lekkerste desserts voor op het trouwmenu

Jaaaaaa! Hier houdt iedereen toch wel ruimte voor vrij: het dessert. Heb je voor shared dining gekozen en wil je het dessert ook sharen? Dan kunnen er diverse etagères op tafel geplaatst worden met mini-taartjes en zoetigheden. In Amerika al vaker gebeurt en hier in opkomst is, is dat bruidsparen hun bruidstaart aansnijden als dessert. Denk in dat geval ook eens aan een sweet table! Een sweet table is niet alleen handig, omdat alle gasten dan zelf kunnen kiezen waar ze zin in hebben, maar ook voor jou en je aanstaande een zorg minder als het om de smaken gaat. Je kunt namelijk al je favoriete smaken verwerken in verschillende taarten en dus van ieder 'bruidstaartje' of donut een hapje nemen!

Proefdiner voor de bruiloft

Heb je een selectie aan gerechten opgeschreven? Dan moeten ze natuurlijk nog definitief gekozen worden!

Bij veel locaties en cateraars is het mogelijk om een proefdiner te organiseren.

Dan worden een aantal gerechten in een kleine portie klaargemaakt, zodat je van alles een beetje kunt proeven. Op die manier weet je zeker dat je de gasten lekker eten voorschotelt op de bruiloft! Wat betreft kosten is het vaak zo geregeld dat je gratis kunt proeven als je de locatie al hebt geboekt of de kosten van het proefdiner worden in mindering gebracht op de eindrekening! Handig!

Maak foto's van het trouwmenu!

Tijdens het diner zullen er waarschijnlijk niet veel foto’s gemaakt worden, want over het algemeen zijn foto’s van etende mensen niet echt charmant. Voor de bruidsreportage is het wel leuk om een aantal foto’s van het eten te laten maken. Zorg dus dat de trouwfotograaf even naar de keuken gaat en het eindresultaat vastlegt of snel een kiekje van jouw bord schiet voordat je de eerste hap neemt!

Trouwmenu samengesteld? Druk ze af!

Heb je de keuze gemaakt voor een vast trouwmenu op de bruiloft? Dan is het leuk om deze als extra geheugensteuntje op de tafels en/of borden te leggen bij het diner! Je kunt de menukaart in dezelfde stijl als de trouwkaarten laten drukken en als dat allemaal nog niet genoeg is kun je als extra toevoeging ook de tafelnummers en naamkaartjes toevoegen om de tafelsetting compleet te maken! Wil je meer weten over de tafelschikking? Lees in een volgende nieuwsblog!

De checklist voor het bruiloftsdiner

Nu je alle informatie heb gelezen en misschien al een duidelijke voorkeur heb of je voor een informeel of formeel trouwmenu wil gaan, zijn er nog een aantal punten waar je op moet letten.

Het beste is om met zoveel mogelijk verschillende cateraars af te spreken, maar bereid jezelf eerst goed voor. Vul daarom deze checklist voor het bruiloftsdiner in, dat geeft een duidelijk beeld van jullie verwachtingen en wensen.

Het budget

Meestal wordt de prijs berekend per persoon voor het bruiloftsdiner. Als je wilt weten hoeveel je per persoon kunt besteden, neem dan het bedrag van jullie budget en deel het door het aantal gasten. Dan heb je het bedrag dat je per persoon kunt spenderen en dus ook je doelbedrag voor de cateraar.

De maaltijd

Er zijn verschillende opties voor de maaltijd, bekijk welke soort maaltijd jullie willen en wat in jullie budget past. Zo is bijvoorbeeld een High Tea goedkoper dan een diner.

Smaak

De smaak van het eten is heel belangrijk, zowel voor jullie als voor de gasten. Zo heb je de keuze uit onder andere:

 • Regionaal
 • Continentaal
 • Seizoensgerechten
 • Themamaaltijden

De stijl (buffet, diner, hoeveel gangen)

Overweeg welke sfeer jullie bruiloft heeft en welke stijl daar het best bij past. De stijl die je kiest heeft invloed op jullie budget, houd daar rekening mee en overleg het met de cateraar.

Speciale wensen

Niet iedereen mag zomaar alles eten, zo zullen er gasten zijn die een bepaald dieet volgen of vegetarisch zijn. Zoek vooraf uit wie deze gasten zijn en hoeveel gasten en een aangepaste maaltijd nodig hebben. Leg deze vereisten voor aan de cateraar.

Alcohol

Misschien willen jullie het alcoholgebruik beperken, maar hoe doe je dat? Hier volgen enkele mogelijkheden voor drank op je bruiloft.

 • Enkel een champagnetoost bij het begin
 • Enkel bier en wijn tijdens het diner
 • Alleen bier en wijn schenken tijdens het feest

 

Ik kan het niet vaak genoeg benoemen, blijf bij wat jezelf prettig vindt, wat jezelf lekker vindt. Het is jullie bruiloft, jullie feestje en je hangt zelf maar 1 keer deze slingers op!

Interesse in een uitgebreide checklijst om de gehele bruiloft te organiseren, kijk hier!

Meld je aan voor de nieuwsbrief