Welke bruidstaart kies je en wanneer is het moment van aansnijden?

wedding-cake-436675_640

Is het huwelijk tussen jou en je lover voltrokken? Tijd voor taart!

Een bruidstaart is vaak het middelpunt van een bruiloft en krijgt meestal een ereplaats na de ceremonie. Het is belangrijk om de tijd te nemen om een cake te laten maken, die jullie als bruidspaar weerspiegelt en rekening houdt met alle verschillende gebruiken rond bruidstaarten. Althans, als je het wilt doen volgens de etiquette voor het aansnijden van de bruidstaart.

In andere gevallen is het zo dat de bruidstaart tijdens de receptie wordt aangesneden. Er wordt getoost op de liefde en al jullie loved ones krijgen een lekker stukje taart. Wist je trouwens dat bubbels en bruidstaart perfect met elkaar combineren? Laat die champagne maar knallen! Cheers!

Zijn er andere momenten geschikt voor het aansnijden van een bruidstaart?

Willen jullie de bruidstaart op een ander moment aansnijden dan direct na de ceremonie of tijdens de receptie, omdat dit jullie niet zo aanspreekt, het niet uitkomt met de planning of je het gewoon lekker anders wilt doen? Dan kun je de bruidstaart ook heel goed serveren als overheerlijk dessert bij het diner! Zelfs wat later op de avond zal de bruidstaart ongetwijfeld in de smaak vallen. Wat dacht je van het aansnijden van de bruidstaart aan het begin van het trouwfeest? Alle gasten zijn er en zeg nou zelf: het is toch de perfecte start van de avond? Eigenlijk kun je dus op heel veel momenten de bruidstaart aansnijden. Kies vooral een moment wat bij jullie en de trouwdag past, maar let wel op, het moment kan zeker bepalend zijn voor de smaakkeuze van de bruidstaart.

De smaken voor een bruidstaart

Ik moet zeggen, dit is toch wel één van mijn favoriete onderdelen van de trouwdag. Het moment van de bruidstaart! Na de tentoonstelling van de taart, het oehh en ahhh moment en het aansnijden, staat mij nog maar een ding te wachten: Smullen! Tijdens zo'n dag slaan mijn sugar cravings hard toe en staat het calorieën tellen ineens onderaan mijn prioriteitenlijstje.

Uhhh…. waar waren we gebleven.

Licht of zwaar?

Wanneer je direct na de ceremonie en zo'n twee uur voor aanvang van het diner de taart aansnijdt, zijn lichte smaken absoluut een must. Ze doen het uiterst goed bij een sparkling welkomstdrankje. En je zorgt ervoor dat iedereen trek houdt voor het diner, want ook daar wil iedereen van genieten! Kies je voor taart als dessert? Dan kan je een heerlijke, maar zware chocoladetaart serveren als afsluiting, voor bij de koffie.

Populaire bruidstaartsmaken

Als we het hebben over bruidstaartsmaken, dan denk je al snel aan de vulling. Een bruidstaart wordt meestal gevuld met twee smaken. De ene laag bestaat uit een jam, pasta of vruchtenvulling. De tweede laag is een crème, room of ganache. Van alle bruidstaartsmaken komt een vulling van vanillecrème het meest voor. Deze smaak wordt vaak gecombineerd met frambozen, kersen, cacao of witte chocolade.

Cake en topping

Naast de taartvulling, kun je ook kiezen voor een specifieke smaak voor de cake zelf. Denk aan een tropisch tintje met een kokoscake, een verrassende pumpkin spice cake of die heerlijke lemon pound cake die ze bij de Starbucks hebben. Ook met de bekleding van de taart kun je spelen; kies voor een vanille botercrème een chocolade ganache of voor marsepein. De topping kan je traditioneel wit houden of juist spelen met kleur.

Verschillende smaken in je bruidstaart

Een goede oplossing om voor ieder wat wils te bieden (of als je niet kunt kiezen), is om elke laag van de bruidstaart een andere vulling te geven. Als jullie als bruidspaar een bepaalde voorkeur hebben, kun je onderste laag in jullie favoriete smaak laten maken. Dat wordt immers door jullie aangesneden en opgegeten.

Luchtige vullingen

Wil je een lekkere, luchtige taart? Kies dan voor een vulling met bavarois. Doordat bavarois opgeklopt is, is het wat luchtiger. Je hebt het in verschillende smaken en je kunt het samen met wat vers fruit of cacao nibs in de vulling verwerken. De keuze is reuze; denk bijvoorbeeld aan vruchten- of chocoladebavarois, maar een mokka of yogurtbavarois is ook geweldig!

Vullingen die machtig zijn

Kan het voor jou niet zoet genoeg zijn? Kies dan voor een lekkere botercrème of een zoete vulling. Na het eten van deze taart zit je misschien wel wat voller. Heb je nog even tot je met de gasten aanschuift voor het diner? Dan is dit een goed idee! Kies voor botercrème met een smaakje, zoals lemon, vanille, chocolade, kokos, mokka, karamel of een vruchtensmaakje. Of ga voor botercrème waarin je drank of likeur zoals amaretto, advocaat, baileys, rum of een andere likeur verwerkt. Vullingen met zoetigheden zoals koek, karamel, chocolade of marshmallows zijn ook erg lekker, zeker als je de bruidstaart als dessert gaat aansnijden!

Welke smaken bruidstaart voor welk seizoen?

Wil je de smaak van je bruidstaart aanpassen naar het seizoen, omdat aardbeien in de lente en de zomer toch het allerlekkerst zijn of omdat je tijdens een winterse bruiloft wel een spicy oppepper kunt gebruiken? Deze smaken matchen perfect bij ieder seizoen!

Lente / Zomer

In de lente en de zomer kun je qua smaken alle kanten op. Denk vooral aan een luchtige cake met een zoete vulling of een frisse lemon smaak. Ga bijvoorbeeld voor een champagne of merengue vulling. Ook vanillecake met rood fruit en slagroom is een populaire smaak in dit seizoen. Of wat dacht je van een lemon pound cake met een vulling van citroenbotercrème of lemon curd, yummmm!

Wil je toch graag een chocoladetaart, maar trouw je in de zomer? Er zijn verschillende patissiers die chocoladetaarten maken die niet smelten onder de warme zon.

Herfst/ Winter

In deze seizoenen mag het allemaal wel wat meer, een heerlijke klassieke chocolade taart, een carrotcake of een spicy pumpkin' taart. Denk bijvoorbeeld aan een vulling die bestaat uit laagjes chocoladecake, gevolgd door laagjes karamelsaus en slagroom.

IDEE! Een taart met gekarameliseerde appeltjes is niet alleen lekker, maar draagt ook bij aan een prachtige herfstsfeer

Proeven, proeven, proeven!

Bij veel patissiers kun je proefsessies doen, zodat je uiteindelijk de perfecte smaak voor jouw bruidstaart vindt. Je moet van tevoren wel even een afspraak maken.

Wordt jullie bruidstaart door de locatie verzorgt, kijk dan gezamenlijk naar welke keuzes er zijn. Zo ben je er zeker van dat jullie als bruidspaar optimaal genieten van een heerlijk stuk!

Samen de taart aansnijden voor verbondenheid.

Als je het op de officiële manier wilt doen, dan gaat het aansnijden van de bruidstaart zo:

Als bruid pak je het mes om een stuk uit de onderste laag van de taart te snijden en jouw kersverse partner legt daarbij zijn hand over die van jou heen. Hiermee creëer je het symbool van de belofte om voor elkaar te zorgen in voor- en tegenspoed en vervolgens neemt één van jullie de eerste hap en voert een stukje aan de ander! Een mooi en romantisch moment waarbij alle gasten toekijken en ook voor de trouwfotograaf een uitgelezen moment om wat leuke foto's te maken!

Hebben jullie het eerste stukje bruidstaart opgegeten? Dan is het tijd voor de gasten. De taart wordt in meerdere stukken gesneden, meestal doet het personeel op de trouw locatie dit, maar overleg vooraf even hoe dit precies geregeld is en of hier kosten aan verbonden zijn!

Wanneer jullie de bruidstaart niet bij de trouw locatie afnemen, rekenen zij namelijk in de meeste gevallen een extra bedrag voor het snijden en uitserveren van de taart.

Is de taart in stukken verdeeld? Dan kunnen alle gasten een stukje taart komen halen en kunnen jullie gezamenlijk vieren dat jullie officieel getrouwd zijn!

Meld je aan voor de nieuwsbrief