De geschiedenis en tradities van de bruidstaart.
Een van de tradities op een bruiloft is het aansnijden van de bruidstaart. Dit heeft voor velen een symbolisch karakter. Wanneer is het idee van een bruidstaart ontstaan? En waar liggen de ‘roots’ van dit huwelijkssymbool? Je leest het hier.
Het begon allemaal in de 18e eeuw, in Nederland werd er toen vooral vruchtengebak gegeten op een bruiloft. Dit gebak werd gemaakt van fijne suiker, witte bloem en in sterke drank gedrenkte vruchten.
In 1901 maakte ons land kennis met de klassieke bruidstaart. Onze koningin van destijds, Wilhelmina, had een enorme taart bij haar huwelijk met verschillende lagen, geheel in Engelse stijl. Deze 'royal cake' stamde weer af van de gigantische bruidstaart die de Engelse koningin Victoria voor het huwelijk van haar dochter liet maken in de 19e eeuw. Zodoende werd dit de norm voor andere Europese koningshuizen en adellijke families.
Toch duurde het na 1901 nog zeker zo’n 50 jaar voordat de bruidstaart echt ingeburgerd raakte. In de jaren '90 van de vorige eeuw werd de klassieke Engelse bruidstaart echt meer de norm.
Elk land zijn heeft zo zijn eigen versie over het ontstaan van de bruidstaart;
De Romeinen;
De oude Romeinen aten tijdens de huwelijksplechtigheid al een soort koek geheten, confarreatio, waarvan het bruidspaar de eerste hap nam. Vervolgens werd de koek in stukken gebroken om de goden gunstig te stemmen, zodat het stel veel kinderen zou krijgen.
In Engeland;
In de Middeleeuwen brachten de Britse bruiloftsgasten allemaal een kleine koek of taart mee die opgestapeld werden op een tafel. Zo kreeg je al een idee van een bruidstaart. Als de bruid en bruidegom elkaar over de stapel heen konden kussen, zou dat veel geluk brengen.
In Frankrijk;
Een ander verhaal komt uit Frankrijk. Daar zou een kok gebak hebben opgestapeld en deze met glazuur bedekt hebben om te voorkomen dat de stapel omviel. Deze 'piramidevorm' zien we nog steeds terug in de huidige bruidstaart: de grootste taart onder en de kleinste boven. Al is er ook een verhaal dat er juist een Engelse kok was die geïnspireerd werd door de Bride’s Church, een kathedraal met een spierwitte toren, die bestaat uit vijf lagen op elkaar. Net als bij een bruidstaart dus.
Puur en maagdelijk wit
De bruidstaart is van oorsprong wit. Deze kleur staat voor maagdelijkheid en puurheid. Het is een traditie dat de trouwjurk wit is, dus logischerwijs moest de taart ook wit zijn. De roots van de bruidstaart liggen in Engeland. De Engelsen noemden de taart ‘bride’s cake’. In Nederland noemen we het ook de ‘bruidstaart’. De bruid was (is!) namelijk belangrijk en de hele dag draaide om haar. Veel bruiden imiteren vandaag deze continuïteit door bruidstaarten te maken in dezelfde kleur als hun jurk of boeket. Bruidstaarten kunnen elke kleur hebben, maar de meeste mensen voelen nog steeds dat de basiskleur buiten de decoraties wit moet zijn.
Daarnaast staat deze staat symbool voor geld en maatschappelijk belang in het Victoriaans tijdperk, dus een witte bruidstaart was zeer gewenst.
De fijne witte suiker die nodig was om wit glazuur te maken was extreem duur en hoe witter de bruidstaart was, hoe rijker het gezin zou zijn voor hun gasten.
Lagen taart
Een traditionele bruidstaart bestaat uit minstens drie lagen. Elke laag is bestemd voor een gelegenheid. Zo is er een laag voor de receptie, eentje om uit te delen en de bovenste laag snij je niet aan maar bewaar je om in te vriezen en later op te eten.
Deze traditie ontstond al in de 18e eeuw en wordt tegenwoordig nog steeds toegepast. Welke redenen hierachter zitten lees je verderop in de nieuwsblog.
Vroeger was het ook normaal dat iedere laag van iets anders was gemaakt. Zo bestond de onderste laag uit witte suiker. Dit stond symbool voor de liefde. In de tweede laag zat marsepein en dit stond symbool voor de bruidstijd. De bovenste laag bestond uit ‘plumcake’ (rijke vruchtencake). Dit werd gezien als afspiegeling van het huwelijk.
Hoe zien de tradities eruit in andere landen;
- In de Oekraïne kan het bruidspaar op de receptie rekenen op een combinatie van brood, zout en wodka!
- In Scandinavië zijn de gasten verplicht om een stukje taart te eten, anders loopt het wel heel slecht af voor het bruidspaar...
- De Fransen bouwen graag een piramide van soesjes als traditionele bruidstaart
- In de VS is het gebruikelijk om de gasten een stukje taart mee naar huis te geven.
De legende zegt dat een bruid nooit zelf haar bruidstaart mag bakken, omdat dit ongeluk zou brengen...
6 tradities bij het eten van de bruidstaart
Aansnijden van de bruidstaart
Samen met de eerste dans en het gooien van het boeket, is het aansnijden van de bruidstaart een traditie die vrijwel iedereen hanteert. Het aansnijden van de taart vertegenwoordigt de eerste activiteit die als een paar wordt gedaan.
Omdat het snijden van de taart een best karwei kan zijn, snijdt het bruidspaar alleen hun eigen stuk aan en wordt de rest gedaan door de cateraar.
Maak dit moment nog specialer door ervoor te zorgen dat ook jullie tafel, waarop de bruidstaart staat, mooi gestyled is. Zo wordt jullie aansnijmoment bijzonder en jullie foto nog mooier. Ook een bijzondere mes en schep maken het plaatje compleet.
Elkaar voeren van de bruidstaart
De tweede traditie van de bruidstaart is wanneer de bruid en bruidegom elkaar de bruidstaart ‘voeren’. Dit staat symbool voor de toewijding om voor elkaar te zorgen en laat zien dat je liefde en genegenheid voor elkaar hebt.
In sommige gevallen wordt de bruidstaart in het gezicht van zijn of haar partner geduwd. Best een hilarisch moment, maar heeft weinig meer met de traditie te maken.
Vorm van de bruidstaart
De derde traditie gaat over de vorm of versiering van de bruidstaart. De originele vorm van de bruidstaart is rond. Op vele moderne bruiloften zie je een bruidstaart die het bruidspaar symboliseert. Dit kan de liefde zijn, maar ook door een gezamenlijke hobby erop af te beelden.
Tegenwoordig heb je keuze tussen verschillende soorten taarttoppers, veel van ze helemaal op maat voor jullie gemaakt. “Love”, “Mr&Mrs”, jullie initialen, banners, vlaggetjes – of simpel en romantisch – bloemen.
De bovenste laag bewaren
Dit deel van de taart vries je in voor later. Het ingevroren deel kun je bijvoorbeeld bij jullie eerste huwelijksjubileum opeten, deze zou dan veel geluk en een kinderrijk huwelijk brengen. Je kan ervoor kiezen deze kleine cake te delen, met eventueel met vrienden of familie. Het wordt een bijzondere herinnering aan jullie speciale dag.
Of als jullie eerste kindje wordt geboren, op deze manier zou er een symbolische, maar ook een emotionele verbinding ontstaan tussen de huwelijksdag en deze andere bijzondere gebeurtenis.
Zorg wel dat de bruidstaart goed ingepakt de vriezer in gaat en deze niet bestaat uit mousse-lagen of vers fruit. In dat geval kan de bruidstaart een jaar lang bewaard blijven in de vriezer. Liever deze uitdaging niet zelf aangaan; vraag jullie bruidstaartspecialist of jullie alvast een klein taartje kunnen bestellen voor jullie eerste jubileum, helemaal in de stijl van jullie bruidstaart en in dezelfde smaak. Lekker vers, en net zo bijzonder!
Slapen met een stuk taart onder het kussen
Vergeet niet om een stukje taart voor je bruidsmeisje te bewaren. Het verhaal gaat namelijk dat wanneer het bruidsmeisje met een stuk bruidstaart onder haar kussen slaapt, zij zal dromen over haar toekomstige echtgenoot. Schattig! Dit is vooral in Engeland een traditie. Ik ben er persoonlijk geen fan van… maar heb je het geprobeerd, laat het me vooral weten!
Bruidstaart afbeeldingen
De zesde traditie is om afbeeldingen te maken en deze in of op je bruidstaart te verwerken. Iedere afbeelding die traditioneel werd gebruikt, heeft zijn eigen betekenis:
- Hart: ware liefde
- Ring: aanstaande verloving
- Kinderstoel: kinderen
- Hoefijzer: veel succes
- Schommelstoel: lange levensduur
- Anker: avontuur
- Bloem: nieuwe liefde
- Portemonnee: geluk
- Bruiloftsklokken: huwelijk
Ook leuk zijn foto's op je bruidstaart van de mooie momenten die jullie al hebben meegemaakt samen. Het heeft geen traditionele betekenis, maar wel symbolische waarde voor jullie.
Ben je op zoek naar andere tradities omtrent het huwelijk? kijk hier!