Van aanzoek tot sleepover!

Van aanzoek tot sleepover

Het huwelijk kent vele tradities , deze lopen uiteen vanaf het aanzoek tot aan de afsluiting van het trouwfeest.

In deze nieuwsblog nemen we de tradities door vanaf het aanzoek tot de sleepover.

Het aanzoek

Volgens traditie ging de man vroeger eerst naar de vader van de bruid om hem te vragen om haar hand in huwelijk. Dit deed je uit respect voor je schoonvader, hij had jarenlang zijn dochter beschermt en verzorgt en jij ging deze taak nu van hem overnemen. Ook kon de vader op deze manier nagaan of de man een goede partij was voor zijn dochter en werden de huwelijkse voorwaarden besproken.  Pas nadat de vader van de bruid zijn toestemming had gegeven voor het huwelijk kon de man de vrouw ten huwelijk gaan vragen. Dit deed hij traditiegetrouw door met een verlovingsring op zijn knieën te gaan. Vroeger was het dan niet de bedoeling dat de vrouw gelijk met ‘ja’ antwoordde als zij werd gevraagd. Ze moest goed nadenken over de vraag en ook eerst enkele dagen familieberaad houden. Pas daarna kwam zij met het antwoord. De man mocht vroeger alleen de vrouw ten huwelijk vragen, en niet andersom. Daarop was er slechts 1 uitzondering, namelijk 29 februari, schrikkeldag.

Waarom ga je op één knie?

Door te knielen laat je respect voor je vriendin zien. Je vraagt haar door het huwelijksaanzoek om een gunst. Je maakt je klein voor haar in de hoop iets van haar te ontvangen. Eigenlijk toon je dus nederigheid. Het klopt natuurlijk wel een beetje met de zenuwen die veel mensen voelen wanneer ze de ander ten huwelijk vragen. Er is echter geen etiquette welke knie!

Tegenwoordig is het volledig geaccepteerd dat de vrouw de man vraagt, ook dat er meteen antwoord gegeven wordt en is de hand van de bruid vragen geen verplichting meer. Vraag je toch graag haar hand, uit respect of omdat je dat zelf fijn vindt? Zeker doen dan! Vandaag kun je perfect ook de vraag stellen aan allebei de ouders. Neem bijvoorbeeld een mooi cadeau mee voor je schoonvader en/of een kleurrijke bos bloemen voor je schoonmoeder. Wedden dat je achteraf een mooi verhaal kunt vertellen aan de gelukkige bruid-in-spe?

Wanneer plan je het aanzoek?

Als je hebt besloten dat je je vriendin ten huwelijk gaat vragen en je hebt eventueel de toestemming van je schoonouders, plan er dan een mooi moment voor in. Wanneer ze weekenddienst heeft, is vrijdag geen goed idee, maar over het algemeen is vrijdag wel een mooie dag zo voor het weekend. Het is fijn als jullie na het aanzoek tijd met z’n tweeën door kunnen brengen. Het voordeel van haar op vakantie ten huwelijk vragen is dat jullie sowieso samen zijn.

Denk ook eens aan de kerstperiode of nieuwjaar. De romantische sfeer is al gezet met de vele kaarsjes die branden en veelal zijn mensen dan al een paar dagen vrij.

Het belangrijkste is dat je een plek kies die bij jullie past. Kies alleen voor een openbare ruimte wanneer jullie dit beiden ook kunnen waarderen. Je kan ook kiezen voor een aanzoek tijdens een romantisch diner thuis of tijdens een avontuurlijke wandeling of tijdens een loveshoot met een fotograaf.

Het aanzoek met of zonder verlovingsring?

Tot de jaren 70 was een verloving heel normaal. De verloving is het wederzijds geven van een trouwbelofte. De tijd tot het huwelijk werd gebruikt om te sparen om het huwelijk te bekostigen, de uitzet bij elkaar te verzamelen en tevens werd de verlovingsperiode gebruikt om publiekelijk aan te geven dat men gaat trouwen. Traditioneel werd het verlovingsfeest gevierd bij de ouders van de aankomende bruid thuis. De aankomende bruidegom geeft de aankomende bruid een cadeau als toon van zijn liefde.

De traditie van de verlovingsring stamt uit 1477. In dit jaar vroeg aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk zijn grote liefde ten huwelijk met een ring met daarin een diamant. In navolging van dit beroemde liefdespaar gingen steeds meer mannen hun vrouw ten huwelijk vragen met een verlovingsring. In deze tijd was de verlovingsring veel prachtiger, grootser en duurder dan de trouwring. De trouwring was toen een gladde dunne ring, die bij het huwelijk voor de verlovingsring werd geschoven.

Moet je perse een ring in een doosje hebben? Nee, doe vooral wat bij jullie past! Een symbool, een touwtje kan vaak al genoeg zijn. Het zijn de woorden van het aanzoek die veel belangrijker zijn.

 

Kies je wel voor een ring? Aan welke hand komt de verlovingsring?

Dit hangt voornamelijk af van de traditie waaruit je komt. Katholieken dragen de trouwring links en de verlovingsring rechts. Protestanten doen dit andersom. Als je de trouwring aan de verlovingsring wilt schuiven, zorg er dan voor dat de verlovingsring al aan de goede hand zit. Wil je beide ringen aan aparte handen dragen, bepaal dan aan welke hand welke ring moet komen. Je kunt ook heel praktisch kijken en de verlovingsring dragen aan de hand die je het minst gebruikt. Dus als je linkshandig bent, dan draag je hem rechts zodat hij minder slijt.

Laatste tips voor een huwelijksaanzoek

  • Betrek je je vrienden of familie bij je plan, zorg er dan voor dat iedereen zijn mond houdt!
  • Als je het eenmaal van plan bent, stel het dan niet te lang uit. Je vriend/vriendin gaat misschien iets vermoeden en dan is de verrassing eraf.
  • Doe wat bij je past. Het hoeft niet super duur of chique te zijn, het gaat om het gebaar.
  • Spreek vanuit je hart.
  • Het prikken van een trouwdatum is daarbij nog niet nodig.

De trouwkaart

In diezelfde periode, toen er nog geen trouwkaarten bestonden, stuurde men aanzeggers de straat op om hun huwelijk aan te kondigen en gasten uit te nodigen. In sommige gevallen deden de bruidsparen dit ook zelf. Na de komst van trouwkaarten werd dit een heel stuk makkelijker. Met de trouwkaart kun je iedereen snel en eenvoudig uitnodigen.

Wat vermeld je op de trouwkaart?

  • Volledige voornamen en achternamen. Doopnamen hoeven niet vermeld te worden als je dat niet wil. Volgens de etiquette vermeld je eerst haar naam en daarna zijn naam. Na de bruiloft vermeld je op officiële documenten altijd eerst zijn naam en daarna haar naam. Tegenwoordig ben je vrij om een eigen keuze te maken.
  • De volledige trouwdatum vermelden. Het liefst met vermelding op welke dag van de week de bruiloft plaats vindt en het jaartal. Bijvoorbeeld: Wij gaan trouwen op vrijdag 28 juni 2022.
  • Beschrijf de aanvangstijd (met eventueel de eindtijd) met de activiteit.
  • Vermeld de locaties waar de activiteiten plaats vinden met straatnaam, huisnummer (zonder postcode) en plaatsnaam.
  • Nodig de gasten duidelijk uit voor een activiteit. Wil je de mensen uitnodigen voor de receptie, vermeld dit dan duidelijk.
  • Als laatste: vermeld jullie adresgegevens. Mensen kunnen dan reageren op de uitnodiging.

Als je een thema hebt op de bruiloft, is de kaart over het algemeen in de stijl van het thema, als mooi voorproefje. Voorheen was dit de taak van de ouders van het bruidspaar, maar tegenwoordig doen de bruidsparen dit gewoon zelf.

Wanneer moeten de trouwkaarten op de post?

Trouwkaarten mogen 6 tot 8 weken voor de bruiloft in de brievenbus worden gestopt. Stel je voor dat jullie op een vrijdag trouwen, dan adviseer ik de kaarten op de donderdag uiterlijk 6 weken voor de bruiloft op de post doen. De genodigden ontvangen de trouwkaart dan op vrijdag of zaterdag. Het is gebruikelijk dat trouwkaarten voor het weekend worden ontvangen.

Wat is een 'save the date' kaart?

Een Save the Date kaart sturen is een trend in Amerika die nu in Nederland ook gangbaar is geworden. Deze kaart is eigenlijk een vooraankondiging. Je vraagt de mensen om deze datum "te bewaren".

Naast de trouwdatum is het handig om jullie voor- en achternamen te vermelden. Misschien wil iemand reageren op jullie kaart met het versturen van een kaartje, dus vermeld jullie woonadres(sen). Eventueel kun je beschrijven dat jullie het belangrijk vinden dat diegene er die hele dag bij is en dat de officiële uitnodiging later volgt.

Het vrijgezellenfeest

Volgens de gebruiken van de vrijgezellenfeesten wordt de bruidegom op de avond voor de bruiloft ontvoerd door zijn vrienden of (schoon)broers, en de bruid door haar vriendinnen of (schoon)zussen. Op de daaropvolgende onvergetelijke avond mogen zij nog één keer volledig uit de band springen, voordat ze zich voor altijd aan elkaar binden. Om volledig afscheid te nemen van het vrijgezellenbestaan. Ook vandaag de dag vieren de vrijgezellenfeesten hoogtij. Het vrijgezellenfeestje is er doorgaans op gericht om de bruid of bruidegom voor paal of juist in het zonnetje te zetten. De locatie, de dag, het tijdstip en het antwoord op de vraag óf er wel een vrijgezellenfeestje gaat komen, dient bij voorkeur tot op het laatste moment geheim te worden gehouden om zo de vrijgezel in kwestie zo veel mogelijk te verrassen. Het is gebruikelijk dat de vrijgezel tijdens het vrijgezellenfeest in een opvallend kledingstuk wordt gehesen, zodat hij of zij duidelijk te herkennen is. In deze hoedanigheid dienen vaak één of meerdere gênante opdrachten uitgevoerd te worden. De avond voor de bruiloft blijkt echter niet zo praktisch, aangezien je op de bruiloft toch graag fris en fruitig bent. Tegenwoordig vinden de vrijgezellenfeesten ergens in de laatste maanden tot de bruiloft plaats.

Een leuk weetje! In Vlaanderen is het de gewoonte dat een vrijgezellenfeest een geldigheidsdatum van 90 dagen heeft. Indien de trouw niet binnen deze periode plaatsvindt zal de getuigen een nieuwe vrijgezellen moeten plannen.

The Sleepover

Traditiegetrouw haalde de bruidegom zijn bruid de ochtend van het huwelijk op bij haar ouders thuis. Logisch: de bruid woonde daar meestal nog voor het huwelijk. Deze logeertraditie is nog steeds heel populair voor zowel traditionele als non-traditionele bruidsparen. De reden die veel stelletjes hanteren, is dat het speciaal voelt als ze elkaar de nacht voor de bruiloft niet zien. Veelal woont het bruidspaar al samen en even een nachtje zonder elkaar doet de lust weer aanwakkeren. Het is ook een goede manier om even de rust te pakken en de zenuwen te bedaren. Je familie is bij je op je laatste dag als ongetrouwde man of vrouw en dat is natuurlijk wel heel erg speciaal. Voor de familie rondom het bruidspaar voelt het alsof zij de nieuwe fase van de newlyweds inluiden. Dus, pak je koffertje en ga nog één keer als ongetrouwde vrouw bij mama en papa slapen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief