Something old, something new….
Elk bruidspaar komt dit versje tegen zodra ze op zoek gaan naar bruidsaccessoires. Maar waar komt het nu eigenlijk vandaan?
Dit eeuwenoude rijmpje vind zijn oorsprong in Engeland. De eerste twee regels van het gedicht is aangetroffen in het korte verhaal Marriage Superstitions, and the Miseries of a Bride Elect in een editie van St. James' Magazine uit 1871. De vertelster zegt in dat verhaal: "Op de trouwdag van het huwelijk moet ik something new, something borrowed, something blue dragen."
De eerste versie van het volledige gedicht stond in een krant uit 1876. Daarin werd gerapporteerd over een bruiloft, waar de bruid "volgens de oude traditie iets ouds en iets nieuws, iets geleends en iets blauws droeg". De laatste regel van het gedicht "een sixpence in haar schoen" is een aanvulling uit de Victoriaanse tijd.
In 1905 was het volledige gedicht de Atlantische oceaan overgestoken naar de Verenigde Staten. Het verscheen daar in het boek Purple and Fine Linen van Emily Post. Maar het is waarschijnlijk dat al ver daarvoor de lucky items in de volksmond werden doorgegeven.
Het dragen van de vijf voorwerpen is nog steeds populair in zowel het Verenigd Koninkrijk als in de Verenigde Staten als in Nederland en België.
Tegenwoordig wordt er minder waarde gehecht aan bijgeloof, echter een paar eeuwen terug was dit zeker wel het geval. Wanneer je deze 5 items met je meedroeg tijdens de bruiloft, zorgde dit voor een gelukkig en vruchtbaar huwelijk.
Elke "something" heeft een speciale betekenis. Hieronder ga ik in op de verschillende lucky items, de oorspronkelijke en de nieuwerwetse betekenis en ideeën hoe je dit zelf kunt realiseren.
Something old,
Staat, volgens de oude geschriften, voor het afweren van het kwade voor je nakomelingen.
Het oude voorwerp zou geluk brengen aan een toekomstige baby. Vroeger was dit de reden om te trouwen: je voortplanten! Tegenwoordig wordt er vaak iets anders van gemaakt, wat luchtiger, iets vrolijker zoals; de continuïteit van het huwelijk, een gelukkig huwelijk, voor het ‘oude’ leven wat de bruid achter zich laat. Het gaat er dus om dat je een ‘oud’ accessoire bij je draagt, wat je al had. Denk bijvoorbeeld aan een sieraad, een foto of een oud lint, of zakdoek van je opa, dat je om je bruidsboeket laat wikkelen. Of een stukje kant van oma, dat je aan je jurk laat vastzetten of laat verwerken in een haarstukje.
Something new,
Staat voor optimisme, succes, het nieuwe leven dat de bruid begint en de hoop voor jullie nieuwe toekomst samen.
De oude betekenis staat voor het beschermen van het nieuwe leven. Jullie beloven elkaar niet voor niets trouw in voor- en in tegenspoed! Dit accessoire is natuurlijk de meest makkelijke van allemaal: je trouwjurk! Mocht je voor een tweedehands jurk gaan, kan deze juist voor oud doorgaan en vind je heus iets anders dat wel nieuw is zoals je schoenen, je panty….
Something borrowed,
Staat voor het belang van vrienden en familie en een toekomst vol weelde.
Als de bruid dit bij haar draagt kan zij ook rekenen op steun van familie en vrienden.Traditioneel gezien was het something borrowed (houd je vast) het ondergoed van iemand die al kinderen had gekregen. WOW! Tja, wederom om je vruchtbaarheid te waarborgen. Wel fijn dat oude tradities in de jaren meegaan in de tijd en dat het tegenwoordig de bedoeling is dat je een accessoire leent van gelukkige getrouwde familie of vrienden en dit bij je draagt. Het van een andere gelukkige bruid geleende voorwerp zou geluk brengen aan de nieuwe bruid zelf. Zo kun je bijvoorbeeld een sieraad lenen van je moeder, oma of vriendin. Heb je niks moois kunnen vinden wat je graag bij je wilt dragen? Vul een zakje met aarde uit de tuin van je ouders, grootouders en draag deze bij je in je handtas. Wees je ervan bewust dit zakje aarde wel op dezelfde plek te legen, anders gaat de achterliggende gedachte van iets lenen verloren.
Something blue,
symboliseert liefde, trouw en bescheidenheid en zuiverheid.
Van oudsher geeft de kleur blauw bescherming en verjaagt het het kwaad. Dit zie je terug in heel veel culturen, zoals bijvoorbeeld de bekende blauwe amulet die beschermt tegen het boze oog in de islamitische cultuur, en voor de mensen die geloven in (een) god is blauw ook de kleur van de hemel. En waarom denk je dat de politie blauw draagt? Juist. Bescherming!
Het is dus de bedoeling dat je een blauw accessoire bij je draagt. Het blauwe voorwerp wordt volgens de Engelse traditie ook gedragen als kousenband, een onderdeel van de kleding die een rol speelt in de gebruiken rond het huwelijk. Maar het kunnen ook blauwe schoenen zijn, blauwe bloemetjes in je bruidsboeket of een blauw pareltje op je haarstuk. Heb je niks met de kleur blauw? Kies dan iets wat niet zo opvalt, zoals leuke blauwe schoenstickers, blauw borduursel op je zakdoek of laat jullie trouwdatum met blauw garen aan de binnenkant van je trouwjurk naaien! Is de kleur blauw juist helemaal jouw ding? Kies dan voor een opvallend item zoals een blauwe onderrok.
Gebruiken van de kousenband;
Tijdens het feest haalt de kersverse bruidegom de kousenband van je been en gooit deze tussen de vrijgezelle mannen. De man die de kousenband vangt is de volgende die trouwt. Misschien wel met de vrijgezelle dame die het boeket heeft gevangen…
And a silver sixpence in her shoe,
Staat voor geluk, rijkdom en financiële zekerheid voor het bruidspaar.
Ook zou deze dienen als spreuk tegen mogelijk eerdere vrijers, die ook met de bruid wilden trouwen. Alle reden om dit lucky item (al wordt deze laatste zin niet altijd toegevoegd) wel bij je te dragen, toch? Tot 1920 werd de silver sixpence voor het grootste gedeelte gemaakt uit zilver. Het is de bedoeling dat de vader van de bruid een zilveren muntje in haar linkerschoen doet, op de dag van de bruiloft, als een gelukwens voor de bruid. Een kleine ‘maar’: het loopt niet zo lekker met een muntje in je schoen… Stop ‘m daarom onder je zooltje, maak ‘m vast aan de linker binnenkant van je jurk of plak ‘m onder je schoen! (Extra leuk om daar een foto van te maken tijdens de fotoshoot!)
Het allerbelangrijkste, draag items bij je omdat je hier er een goed gevoel bij krijgt. Wie weet voeg je nog een eigen betekenis toe aan het versje!