Outfit van de bruid en bruidegom en waarom geheim houden?

bride-1867318_640

Het huwelijk kent vele tradities , deze lopen uiteen vanaf het aanzoek tot aan de afsluiting van het trouwfeest.

In deze nieuwsblog nemen we een kijkje naar de outfits van de bruid en bruidegom en ... welk idee zit erachter om het geheim te houden?

De outfit van de bruid

Tegenwoordig zijn vrijwel alle kleuren mogelijk als bruidsjurk, maar als je voor een traditionele bruidsjurk wil gaan is je kleur wit. Veel mensen denken dat de traditie van de witte trouwjurk komt doordat mensen vroeger nog vanuit huis trouwden en de witte trouwjurk symbool staat voor maagdelijkheid. Dit is zeker waar, echter zit er nog een andere en veel oudere gedachten achter.

In de Romeinse tijd stond de kleur wit symbool voor feest en daarom kozen de bruiden toen voor een witte trouwjurk.

Tip; Samen met je mama een trouwjurk uitkiezen is een onvergetelijk moment in jullie moeder-dochter relatie. Je moeder kent je door en door en weet wat je wel en niet mooi vindt, waar je mee staat, … Say yes to the dress met je mama aan je zij.

Wanneer weet je dat het DE jurk is voor je? Meestal heb je al een idee wat voor soort model jurk je wil. Toch kan je nog voor een verrassing komen te staan. Laat je vooral adviseren door de specialist, probeer meerdere jurken en trek vooral ook de jurk aan waarvan jij denkt "nee, toch". Je voelt het, beleeft het wanneer je DE bruidsjurk heb gevonden!

De sluier

Niet iedere bruid kiest tegenwoordig meer voor een sluier, het staat de één nou eenmaal beter dan de ander. Maar de sluier is een van de oeroude huwelijkstradities. Hij staat voor de ondergeschiktheid van de vrouw aan de man, wat allicht de reden is dat we hem steeds minder zien. Toen werd de sluier ook nog voor de ogen gedragen en als je man na het ja-woord de sluier naar achteren doet betekent dat je ondergeschikt bent aan je man. Deed je dit zelf liet je zien dat je toch meer onafhankelijk was. Maar je kan het ook zien als een onderdeel van de jurk in plaats dat het een betekenis heeft.

De schoenen

Ze worden vaak pas als laatste toegevoegd aan de trouwoutfit, maar ze zijn misschien wel het belangrijkste onderdeel van jouw bruidslook, de echte finishing touch.

Bruidsschoenen lijken misschien niet zó belangrijk op deze dag. De locatie, de gastenlijst, maar bovenal de bruidskleding krijgen de eerste prioriteit. Het lijkt misschien logisch, maar dat is het eigenlijk niet… Als bruid moet je namelijk passende schoenen hebben. Niet alleen is een mooie match wel zo prettig, ook moet je hier urenlang op kunnen lopen. Maar waar moet je eigenlijk op letten?

Vooral de locatie kan van grote invloed zijn op de keuze van je bruidsschoenen. Heb je namelijk een zeer hobbelige of instabiele ondergrond, zoals het strand? Dan zijn hoge stiletto's natuurlijk niet zo handig… Bij dit type oppervlak kun je dus het beste voor een platte onderzijde kiezen. Dit kan een ballerina of blokhak sandaaltje zijn, maar ook een stijlvolle sleehak. Belangrijk is vooral geen naaldhak te hebben die ineens de grond inschiet…

Er zijn veel schoenen die je goed zullen staan. Maar, niet ieder model vormt een goede match met jouw type bruidsjurk.

Het klinkt cliché, maar het blijft een goede waarschuwing: zorg voor de juiste maat! En, voor het juiste type trouwschoenen. Hoewel sommigen blind van hun standaard maat uitgaan, kan dit toch verkeerd uitpakken. Soms kan de schoen krap zitten waardoor je voeten bekneld raken. Of, je loopt op hakken terwijl je voeten dit totaal niet gewend zijn. En dat uren volhouden? Dat is natuurlijk geen pretje…

Tip; Ben je niet gewend om op hakken te lopen of ben je gewoon niet het type ervoor, denk eens aan sneakers. Je hebt ze in de mooiste kleuren wat juist die extra touch kan geven aan je thema op de trouwdag. Of cowboylaarsjes, die doen het erg goed op een trouwdag in de natuur.

In het kort;

  • Kijk goed naar de locatie/ondergrond alvorens je bruidsschoenen koopt
  • Kies voor de mooiste schoen, passend bij jouw en/of de bruidskleding
  • Draag een model dat prettig voor je voeten is, zoals hoog of plat; onnodige pijn wil je niet hebben!
  • Ga voor de juiste maat: hier zul je het langst op kunnen lopen…

Leuk weetje; De bruid schrijft voor de bruiloft de namen van haar ongetrouwde vriendinnen onderop haar schoenzolen. Betekenis; De naam van diegene die aan het einde van het feest nog het beste te lezen is, is de volgende bruid.

De outfit van de bruidegom

Niet alleen de outfit van de bruid staat bol van de tradities, ook de outfit van de bruidegom kent er meerdere. Als je als man de tradities (en etiquette) wilt volgen dan draag je overdag een jacquet. Dit is een lange zwarte jas met rond weggesneden voorpanden. Hieronder draag je een grijs vest, een streep pantalon zonder omslag, een wit overhemd met blinde knoopsluiting, dubbele manchetknopen, een grijze, zwarte of witte stropdas, zwarte schoenen, een witte pochet en een grijze of zwarte trouwhoed. Na 18.00 kleed je, je om naar een smoking of rokkostuum. In deze outfit is iets meer variatie mogelijk in de kleuren en dergelijke, maar 1 regel mag niet vergeten worden. Bij een smoking mag geen corsage gedragen worden.

Als de bruidegom overdag een jacquet draagt, wordt dit ook van de belangrijkste mannelijke gasten verwacht. Namelijk de vaders van de bruid en de bruidegom, de broers van de bruid en bruidegom, de getuigen en de ceremoniemeester.

Tegenwoordig heb je hele mooie pakken op maat voor de mannen die de bovenstaande traditionele pakken net iets teveel vinden.

Kies een pak dat bij jou past, in een kleur dat samen gaat met jullie thema of stem een kleur af dat ook in de bloemen wordt verwerkt. De man kan deze kleur verwerken in de voering van zijn jasje, overhemd of stropdas. In je jasje kan je ook de trouwdatum of jullie namen laten borduren, wat net een extra touch geeft. Kiest de bruid voor bijvoorbeeld sneakers onder de trouwjurk, dan kan je dit het beste even kenbaar maken aan de bruidegom. Zodat jullie samen matchen.

Waarom de bruidegom de outfit van de bruid niet mag zien

In veel landen, zo ook in Nederland, is er het gebruik dat het bruidspaar elkaar pas mag zien, vlak voor de huwelijksceremonie. De reden die er achter zit is dat elkaar eerder zien voor ongeluk zou zorgen en dan gaat het voornamelijk om het zien van de jurk.

Het bekende moment uit films waarbij alle gasten klaarzitten, de bruidegom bij het altaar staat en de bruid binnenkomt met haar vader. Komt ook in Nederland steeds vaker voor. Of dat je elkaar voor het eerst ziet op een bepaalde locatie en meteen daar je fotoshoot van maakt. Maar ook zien we nog onze traditie terug die al honderden jaren bestaat en dat is het ophalen van de bruid bij haar ouderlijk huis.

Of jullie nou de avond voor de trouwdag samen of apart slapen, zorg dat je niet in dezelfde ruimte bent als jouw partner, met aankleden. Een echte reden zit er niet achter… Buiten het feit dat jullie er beide natuurlijk voor hebben gezorgd dat jullie er prachtig uitzien op je trouwdag en dan wil je wel dat jouw verloofde je pas ziet als je er Pico Bella uitziet. Het zou zonde zijn als hij jouw mooie jurk ziet terwijl je je haar en make-up nog moet doen.

Want waar je elkaar dan ook voor het eerst ziet ... niets is zo ontroerend dan de verliefde blik van de man die zijn bruid in spe voor het eerst in haar trouwjurk ziet verschijnen… Kippenvel!

In vroeger tijden woonde de bruid vrijwel altijd nog bij haar ouders in huis en het moment dat zij in het huwelijksbootje stapte, was het moment dat zij officieel uit huis ging. De bruidegom komt aangereden met het bruidsboeket en vervolgens doet de bruid of de vader van de bruid open, en volgt de eerste ontmoeting. Soms kiest het bruidspaar ervoor om dit intiem te doen, waarbij ze alleen zijn en soms is de familie van beide kanten erbij.

Na het ophalen is er natuurlijk het vertrek. En eigenlijk zien we dit bij Nederlandse huwelijken niet vaak meer, terwijl het wel een hele leuke traditie is; de bruidsstoet. De meerijdende gasten verzamelen zich bij het huis van de bruid, en er is zelfs een officiële volgorde. In de eerste auto zitten het bruidspaar (de bruid zit links van de bruidegom) en de bruidskinderen. In de tweede auto de ouders van het bruidspaar. In de derde auto de getuigen met hun partners. In de vierde auto de broers, zussen en grootouders. De gasten stappen als eerste in, en als laatste het bruidspaar. Deze auto rijdt vervolgens naar voren om de stoet voor te gaan. Op het gemeentehuis stappen de gasten als eerste uit, en het bruidspaar als laatste.

Meld je aan voor de nieuwsbrief